Mens du studerer, har du sjeldent særlig stor innkomst, og må klare deg for få penger. Slik får du mest for pengene dine!
Økonomiske råd
Når du studerer, har du sjeldent særlig stor inntekt, og må klare deg med lite penger. Det kan være litt tøft mens man holder på, men studietiden er begrenset. Selv de fleste langvarige universitetsstudier tar bare fem år. På lang sikt er studier en veldig god investering i en stabil økonomi, siden de vanligvis gir deg den beste muligheten for en god jobb med bra lønn etterpå.
Har du lav inntekt, er det viktig å ikke ta opp et lån på dagen og holde utgiftene under kontroll. Du må lage et budsjett for studietiden, og overholde dette. Få en deltidsjobb, og jobb unna i studiefri måneder. Finner du ikke jobb med en gang, kan du jobbe skattefrit for opptil 4000 kroner om året per arbeidsgiver for private som barnevakt, med rengjøring og liknende. Husk å sjekk pendlerfradrag og andre skattefradrag, slik at du slipper billigst mulig unna.
Har du foreldre som kan og vil hjelpe økonomisk, er det bare å være glad for. Mange studenter får hjelp fra familien sin, og det er ikke noe å være flau over. Selv om du får litt hjelp, kan du godt stå på egne ben og være voksen og ansvarlig likevel.
Sparetips
De fleste vanlige sparetips gjelder også for studenter. Men som ung student er det noen få ting å tenke ekstra på.
- Lag et husholdningsbudsjett, og overhold det. Del opp pengene ukesvis, slik at du også har til slutten på måneden.
- Ikke ha hele studielånet på brukskontoen. Sett det på sparekonto eller invester, [B3] og lag en månedlig overførsel med det du trenger hver måned.
- Boligutgifter pleier å være en av de største månedlige utgiftene. Mens du studerer er det lurt å holde denne utgiften ned. Bli boende hjemme, del leilighet, flytt i kollektiv, eller få deg en hybel. Studietiden er sjelden det beste tidspunktet til å investere i bolig. Lei ut boligen din når du ikke er hjemme.
- Studiemateriale kan være veldig dyrt. Spør underviser om du kan bruke tidligere utgaver av bøker. Selg videre bøker du ikke lenger trenger. Del bøker med den beste studiekompisen din.
- Bruk studierabatter aktivt. Du kan finne studierabatter på studenttorget.no.
- Søk legater. Du kan finne legater på studenttorget.no.
- Tenk deg om før du kjøper. Særlig ved større utgifter lønner det seg å undersøke hva du egentlig trenger, og hvor du kan få det best og billigst.
- Det er greit å si nei. Som ung og fattig student har du lov å si at det er ting, du ikke har råd til.
Bruk pengene dine på det du trenger, ikke på å leve opp til andres forventninger.
Kilder: dn.no, studenttorget.no, ung.no